0

Zien en gezien worden!

Wintertijd is ingegaan en dat betekent dat de tijd van donkere ochtenden en avonden is aangebroken. Maar dat betekent niet dat we onze hardloopschoenen moeten opbergen tot de lente.

Wij blijven gewoon hardlopen maar dan wel op een verantwoorde manier. Zien en gezien worden is het belangrijkste uitgangspunt als je gaat hardlopen in het donker.

veilighard-lopen01

Het is levensgevaarlijk om in het donker of tijdens de schemering te lopen in donkere kleding zonder enige verlichting, reflectie op je hardloopkleding of -schoeisel. Doe dus reflecterende hardloopkleding aan met reflecterende gedeeltes op zowel boven als onderkleding en aan voor en achterkant. Of trek een reflectiehesje aan. Zorg dat je opvalt!

Hang een lampje aan de voor- en achterkant van je trainingsjack. Deze zijn er in vele soorten en maten. Deze kun je bijvoorbeeld al voor nog geen euro bij de Action krijgen.

veilighard-lopen02

Kies een goed verlichte hardlooproute. Let goed op het verkeer. Loop in tegengestelde richting, zodat het verkeer je aan ziet komen. Maak ook geen onverwachte bewegingen door bijvoorbeeld ineens over te steken. Misschien een beetje saai maar loop zonder muziek. Zo kun je al het verkeer om je heen horen. Omdat je minder ziet in het donker heb je je andere zintuigen harder nodig.

veilighard-lopen03

Probeer altijd in gezelschap te lopen. Zoek een loopmaatje of sluit je aan bij een hardloopgroep. Neem altijd je mobiele telefoon mee. Koop een speciale belt waarin je deze mee kunt nemen. Mocht er wat gebeuren dan kun je in ieder geval altijd iemand bellen.

Loop ze, maar doe dat natuurlijk wel veilig!