0

Weg met die zooi!

We vragen ons weleens af, waarom de cijfers zo hoog zijn voor kinderovergewicht. Waarom zoveel mensen ziek zijn. In mijn tijd in het onderwijs kan ik daar enerzijds wel een stukje over verklaren. Wanneer ik door de gang liep om half 9 ‘s morgens liep haast driekwart van de studenten met een golden power, energy drink, bullet of hoe de neppers van Redbull tegenwoordig ook mogen heten. Het leek toen een rage te zijn. En lijkt nu jaren later nog steeds het geval helaas. Ik zie het in mijn omgeving ook terug. Een nichtje (sorry Il als je dit leest) heeft het ooit zo bont gemaakt, dat ze een hele tray kocht. Dit bewaarde ze in haar locker om er vervolgens dagelijks een te drinken. Persoonlijk heb ik veel ongezond gegeten en gedronken maar er is 1 ding waar ik me nooit aan gewaagd heb en dat is een gouden machtige blikje drinken.

Ergens is het ook niet gek dat de jeugd naar dit soort drankjes grijpen. Een flesje water kost om en nabij 80 cent en een blikje zooi (dat is hoe ik het noem) 29 cent. Dan is de keus uiteraard snel gemaakt.

Ik wil jullie toch nog even wijzen op hoe schadelijk dit soort blikjes zijn. Het is niet voor niets dat er gesproken wordt voor een verbod hierop voor de jeugd en vanuit mijn opinie, liefst voor iedereen!

1 blikje redbull staat gelijk aan ongeveer:

Een blikje van 250 ml bevat 20 gram suiker, 1000 mg taurine, 600 mg gist, 200 mg glucuronolacton, B complex vitamines en 80 mg cafeïne. Leuk die vitamine B, maar wat voor nut heeft vitamine in zo’n blikje zooi?  Los daarvan verschijnen er geregeld artikelen over de bijwerkingen, die bijwerking bewezen de andere in onderzoek. Dit zijn de bijwerkingen:

  • Hartkloppingen (schrik)
  • Trillingen over je hele lichaam
  • Stress
  • Concentratieproblemen (te bedenken dat vele dit drinken om alert te zijn tijdens een autorit)
  • Maagklachten
  • Zware ogen
  • Keelklachten

En zo kan ik nog even doorgaan. Dit is dus een drankje die onze jeugd drinkt om een dag te starten. Soms zeggen we dat je af en toe best mag genieten, met mate. Frisdranken over het algemeen bevatten ook veel suikers maar daarvan 1 glaasje drinken tijdens een gezellige avond is lang niet zo erg als een blikje zooi.

Dus vraag jezelf af, wat duurder is. Flesje water of jouw lichaam/gezondheid?

Healthy Sisters
PS: Voor je smile doet het ook niet veel goeds, door de hoeveelheid suiker vallen je tanden er bijna vanaf!