0

Stap 23: Wees zuinig met zout!

Nog 7 stappen verwijdert dan zijn we aan het eind gekomen van ons 30 stappen naar een bewuster maar vooral gezonder leven. De stappen zijn een mix van mindset en voeding. Vandaag een stap in de categorie voeding en met name zout.

Zout is iets wat ik niet ingepland had in de 30 stappen. Maar onverwacht heb ik toch besloten om er een stap aan toe te wijden. Overigens maakt dat de stap niet minder belangrijk om.

2 weekjes geleden kregen we namelijk weer een wake-up call in de vorm van een ziekenhuis opname van ons lieve paps. Voor degene die ons langer volgen weten dat ons papa een zware diabeet is. (niet gekregen door overgewicht maar vooral omdat het erfelijk is in ons familie) Met suikerziekte is het ook zo dat je nieren op een gegeven moment aangetast worden. Dan wordt het ook een ‘’zout’’ verhaal. Vooropgesteld voor niemand is te veel aan zout goed. We vervangen het met gezondere alternatieven maar dat wil niet zeggen dat je het onbeperkt mag gebruiken.

Voor een normale/gezonde levensstijl is ongeveer 6 gram aan zout toegestaan. Maar gemiddeld zitten wij er allemaal overheen. Van nature zit er in ons eten al zout en daarbij voegen we dus nog meer toe. Vooral in kant-klare maaltijden, brood, kaas en sauzen zit heel veel zout in.

Mijn vader is op een zoutloos ‘’dieet’’ gezet, alles is zoutloos. Hij vindt dit nog erger dan suikervrij door het leven gaan. Hierdoor staan we zelf nu vaker stil bij zout. We zijn er meer op gaan letten en proberen het indien mogelijk ook voor onszelf weg te laten.

Een aantal nadelige effecten op een rijtje:

  • Je hoeft vocht vast (oedeem)
  • Je krijgt een verhoogde bloeddruk
  • Hart en vaatziektes
  • Nierziektes

Gezond en bewuster leven gaat allang niet meer om alleen uiterlijk vertoon. Het heeft zoveel invloed op ons lichaam. Op het functioneren van ons lichaam en hoe we ons voelen. Ook hier weer het belang om zo puur mogelijk te koken. Dus alles wat niet in een fabriek wordt gemaakt. Weet wat er in je maaltijden zit!

Dankbaar voor: heerlijk shopdagje in Antwerpen