0

Wat was ik lelijk zwanger!

In 2002 ben ik getrouwd met de liefde van mijn leven. In hetzelfde jaar als het koninklijke paar. Zo voelden we ons ook wel een beetje. Drie maanden daarna raakten wij in blijde verwachting. Ik was een van de ‘gelukkigen’ die bijna heel de zwangerschap misselijk was. Als je een van de gelukkigen bent, betekent het dat je een paar keer opgenomen wordt in het ziekenhuis omdat je bijna uitgedroogd bent en dat je bijna heel je zwangerschap misselijk bent.

lelijk-zwanger3

Als je zwanger bent eet je voor twee!

Ali!! Wil je alsjeblieft kippenpootjes voor mij halen? Ik heb echt honger! Ali, ik heb zo’n zin in een burger. Ali, hebben wij nog chocolade in huis? Ali? Ali? Zo ging het de laatste 2 maanden.
Ik begon weer trek te krijgen, en hoe! Ik kon wel de hele dag eten. En geen gezonde voeding, nee! Hoe ongezonder hoe lekkerder ik het vond. Mijn eten bestond vooral uit eten dat Ali voor me haalde. Dit waren kippenpootjes en Turkse pizza uit de Kanaalstraat in Utrecht met knoflooksaus. Ik was helemaal gek op knoflooksaus. Daarnaast haalde hij ook visburgers met frietjes het bij de welbekende fastfoodketen. Hierbij dronk ik het liefst ijs en ijskoude cola. Vaak vond ik beide combi’s het lekkerst. Kippenpootjes, pizza en visburgers met frietjes. Ali was dan onderweg naar de Kanaalstraat en belde ik hem op of hij a.u.b. ook even een visburger bij de Mac erbij wilde halen. Tijdstip maakte niet uit. Het leek wel of ik iets in te halen had.

lelijk-zwanger1

Ali kon en mocht volgens zijn gevoel een zwangere vrouw niks weigeren. Hij haalde echt werkelijk waar alles waar ik zin in had. Ook al woonde ik na mijn trouwen in Nieuwegein, we kwamen toch wekelijks in Helmond. Op de terugweg was het altijd raak. We reden langs Geldermalsen en zag altijd de grote gouden M. Daar bestelde ik standaard een vis menu met een extra visburger. Dan moet je voorstellen dat we daarvoor al van alles hadden gegeten. Mijn moeder maakte heuse feestmaaltijden als ik, he-le-maal, uit Nieuwegein op visite kwam. Menutje voor mama en een burgertje voor Sarah. Je bent zwanger en je eet tenslotte voor 2.

lelijk-zwanger2

Van gezonde maaltijden werd ik nog steeds misselijk. In onze cultuur hebben we een ongeschreven regel dat als een zwangere vrouw iets wil eten, je er ook echt voor moeten zorgen dat ze dat zo snel mogelijk krijgt. Men denkt dat als je dat niet doet, de zwangere vrouw of haar ongeboren kind hier iets aan overhoudt. Ik kan je vertellen dat ik hier ook uitgebreid gebruik van heb gemaakt. Als mijn moeder mij belde vertelde ik haar dat ik zo’n zin had in iets. Nou je raadt het al. Dat kreeg ik dat ook meteen terwijl ik een uur verderop woonde. Dit deed ik overigens ook met mijn zussen. Want niemand wilde op zijn geweten hebben dat er iets zou gebeuren. Als ik eraan terugdenk dan vind ik het gewoon hilarisch.

Lelijk zwanger

Maatje XS werd S langzaam werd het M en toen ineens L/XL. Dit proces heeft mij maar 9 maanden gekost. De eerste keer dat ik bij de verloskundige kwam woog ik 58 kilo. Aan het einde van mijn zwangerschap zat ik op 90 kilo. Ik was in totaal 32 kilo aangekomen. 32 kilo! Dit voor iemand met een lengte van 1.58! Dat zijn bijna 7 zakken aardappelen van 5 kilo! Soms vraag ik mezelf af hoeveel ik was aangekomen als ik in de eerste maanden niet misselijk was geweest? 10 zakken aardappelen misschien?

lelijk-zwanger4
Ik heb ook niet het geluk gehad dat ik mooi zwanger was. Dik dat was ik. Ik word nog steeds als grote voorbeeld gebruikt onder de zussen over hoe lelijk zwanger zijn eruit ziet. Ik was zowel voor, achter en aan de zijkant zwanger. Zeg maar gerust een soort walvis aan wal. De foto’s die in die periode zijn gemaakt zijn ook niet om aan te zien. Hoe heb ik in hemelsnaam zo kunnen rondlopen?

Zo waggelde ik 42 weken en 6 dagen door. Sarah werd op 31 maart 2003 geboren. Zij maakte veel goed. Op dat moment was mijn gewicht helemaal niet belangrijk.

Rachida