0

Waarom diëten mislukt

Jullie hebben gisteren het verhaal van Rachida gelezen. Wat de meesten gaan doen, inclusief wij is op zoek gaan naar diëten. Rachida en ik hebben ontelbaar keer gegoogeld op ‘’zo snel mogelijk afvallen’’.

Wij hebben zelf tientallen diëten uitgeprobeerd en zoals altijd met crash diëten zie je snel resultaat in de spiegel en op de weegschaal. Eum ziekenhuisdieet, check! Sonja Bakker, check! Koolhydraatarm, check! Soependieet, check! Eigen variatie dieet (zelf maar van alles schrappen en toevoegen dieet), check! En zo kunnen we nog even doorgaan. Maar zodra je jouw streefgewicht bereikt hebt, zie je ook weer snel resultaat in de spiegel en op de weegschaal. Zo gaan die dingen. Want als je heel eerlijk bent, als alle diëten zo goed waren, zou obesitas niet zo’n gegroeid probleem zijn in Nederland.

hs0001

Een aantal redenen waarom diëten dus echt niet werkt:

  • Diëten wordt gezien en ervaren als een straf, Wie houdt er nu een straf vol?
  • Bepaalde diëten schrappen voedingsstoffen, onmogelijk. Om goed te functioneren hebben we van alle voedingstoffen iets nodig. Koolhydraten, eiwitten en vetten!
  • Beperkt calorieën inname, zodra je stopt met diëten, en ‘’normaal’’ gaat eten komen de kilo’s weer terug.
  • Hele hoge verwachtingen aan jezelf stellen, ambitieus zijn is goed. Maar van jezelf verwachten om 10 kg af te vallen in 2 weken tijd is onmogelijk/ongezond. Zodra je niet het gewenste effect ziet, geef je het al op.
  • Wanneer je jezelf iets ontneemt, ga je er juist mee bezig houden. Zo ga je de hele dag alleen aan eten denken.
  • Tijdens het afvalproces komt ook stress bij kijken, doordat je bewust of onbewust je focus erop legt, gaat het je stress opleveren. Ik ben iemand die door stress aankomt en dat blijkt uit onderzoek bij veel mensen zo te zijn. Stress is een dikmaker

hs0002

Om af te vallen heb je dus een andere leefgewoonte nodig, NIET een dieet. Een dieet leert je niet om gezond, bewust en natuurlijk te eten.

Heel veel succes!