0

Tips voor food fotografie

AdvertisementWe zijn geen food fotografen maar voor onze blog moeten we wel een redelijke foto kunnen plaatsen. Door een paar tips toe te passen lukt het ons redelijk. Dit betekent wel dat we vaak, of zeg maar gerust altijd, lang moeten wachten voor wij aan tafel kunnen. Hierbij meteen een excuses voor al onze tafelgasten. Als we bijvoorbeeld een gerecht maken met rijst, in dit geval van het nieuwe Knorr pakket Tikka Masala dan wil je niet dat het er papperig uitziet. Daarom is het belangrijk dat je na het koken van een gerecht, het ook meteen fotografeert. Dan ziet het er het beste uit.  Dat is met groenten ook zo. Wij eten best veel gestoomde groenten. Als we dat op foto willen, dan laten we ze niet helemaal gaar koken. Daarmee oogt het veel frisser en steviger op foto.

Eten op bewegend beeld laten zien is goed te doen. Dat lukt ons goed in onze kook video’s.  Maar eten op foto krijgen is nog een kunstje.  Je wil dat het er smakelijk en aantrekkelijk uitziet zodat het anderen uitnodigt om het gerecht na te maken.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik slecht ben in goede food foto’s maken, maar naar mate de tijd leer ik steeds meer en meer. Dat leren doe ik vooral van Rachida. Zij is eigenlijk vrijwel altijd verantwoordelijk voor de foto’s. Waarschijnlijk komt het door haar bijbaantje vroeger in een fotozaak, waar ze veel geleerd heeft. Het belangrijkste volgens haar is, is de belichting van een foto. Met belichting valt of staat alles volgens haar, en daar ben ik het zeker mee eens. Vooral daglicht is essentieel. Ook tijdens het filmen houden we daar rekening mee.

food4

Tijdens het koken van de Knorr pakket liet ik haar dan ook alle foto’s maken en stiekem fotografeerde ik haar. Zoals je ziet gebruikt ze 2 verschillende settings en gekke poses om van alle hoeken een foto te kunnen maken. Zoals je ook op de foto’s daarna kan zien is het aardig gelukt. Vinden jullie niet?

Maar niet alleen de belichting en setting is belangrijk maar ook servies en ondergronden spelen een rol om een foto zo aantrekkelijk mogelijk te maken.  Wat we tegenwoordig ook veel doen is vintage servies scoren. Dat kan gewoon bij de kringloopwinkel. Voor een paar euro’s kopen we de leukste spulletjes. Die zijn vaak heel authentiek en dat zie je goed terug op foto’s.  Ook het toevoegen van bestek maakt een foto levendig. Door een touwtje te knopen om het bestek, laat je de ondergrond weer terugkomen. Zoals hier te zien is op de foto.

food3

Je leest het goed, naast Marokkaans eten houden wij er ook van om andere wereldkeukens uit te proberen. Dit Indiase Knorr pakket bevat ingrediënten die wij in de Marokkaanse keuken ook vaak gebruiken. Denk daarbij aan koriander, kerrie en komijn. 2 producten die wij bijna (altijd) gebruiken.

food2

Je voegt verse tomaten toe wat een romig en zoete smaak geeft, en je hebt een supersnelle en lekkere maaltijd op tafel. Verkrijgbaar bij alle supermarkten in Nederland.

food1

Wat is jouw ultieme tip voor een goede food foto?