0

Struikelblokken bij een vegetarische levensstijl

Na mijn eerste blog over mijn besluit om geen vlees meer te eten kreeg ik zoveel positieve reacties en vragen om daar vaker over te bloggen. Dus ga ik jullie af en toe bijpraten.

Eerlijk gezegd was ik in het begin een ‘’beetje bang’’ om dit te delen. Vooral bang voor negatieve reacties door wat ik ook in mijn vorige blog aangaf. Vegetarisch/vegan eten is de laatste tijd best een hot onderwerp geworden. Ik wilde niet dat mensen gingen denken dat het daarom ging.

De meest gestelde vraag is of ik ook geen vis meer eet. Ik eet dus nog wel vis en eet af en toe eieren en kaas. Ik kreeg daar al scherp en terecht ook de reactie dat het mij geen vegetariër maakt. Dat klopt. Want ik eet wel vis en sporadisch schelpdieren maar vlees en kip dus helemaal niet meer. Maar aangezien ik mezelf geen label wil om doen noem ik mezelf gewoon iemand die geen vlees en kip meer eet vooral uit gezondheid overwegingen.

Toen ik besloot te stoppen met het eten van vlees/kip voelde ik me juist heel verlicht en zag meer oplossingen dan problemen. Die problemen maken vaak anderen om je heen. Dat je niets meer kan eten als je een vlees of kip eet. Ik probeer nu juist weer meer fijne variaties uit. Het maakt je creatiever en je ontdek nieuwe smaken. Ik krijg ook vaak te horen wat ik dan bestel als ik buitenshuis eet maar dat is het minste probleem. Omdat ik natuurlijk halal eet en niet zomaar overal halal eet, koos ik altijd al voor vis of vegetarische gerechten. Daarin is niets veranderd. Dat maakt het al een stuk minder ingewikkeld.

Tijdens de familie etentjes en andere partijtjes kan het soms lastig zijn omdat 9 van de 10 keer veel vlees gerechten worden bereidt. Ik vind het ook niet nodig dat er voor mij anders wordt gekookt. Ze weten inmiddels (althans ons gezin, zussen/ouders etc.) dat ik het niet eet. Gelukkig is er (thank god voor ons heerlijke eetcultuur) altijd wel een bijgerecht of voorgerecht wat ik dan kan eten. Of ik eet van een tajine alleen de groenten op. Vind ik ook geen enkel probleem.

Op reis in Marokko, zoals laatst naar Marrakesh is het ook prima te doen. Je kunt gewoon vegetarische gerechten bestellen. Je had vegetarische couscous en tajine’s dus daaraan geen gebrek. Blog is wat lang voor nu om overal diep op in te gaan. Ik beloof volgende week een blog online te zetten over hoe je vlees goed kan vervangen zonder voedings/bouwstoffen te missen.

Kom maar door met jullie struggles en tips want wil ook graag van jullie leren.

Liefs,  Najima

[ads2]