0

Stap 20: Zeg vaker NEE!

Niet iedereen heeft hier last van of moeite mee. Nee zeggen klinkt heel simpel maar kan heel eng zijn voor mensen die anderen teveel willen pleasen.

Pleasen is dat je vooral andere mensen het naar hun zin wil maken en vaak jouw eigen behoeftes vergeet. Voorop gesteld is helemaal niks verkeerds aan dat je anderen het naar hun zin wil maken. Het wordt pas een verkeerd verhaal als het ten koste gaat van jou en jouw eigenwaarde.

Pleasen komt vaak uit een soort angst dat anderen je niet meer leuk of aardig zullen vinden. Stel je weigert iets dan denk je constant of zal die persoon mij nog wel leuk vinden? Op deze manier heb ik vaak gedacht. Overal ja en amen op zeggen werkt ook niet. Vaak is het zelfs zo dat jij overal ja op zal zeggen, hulp verleent, klaarstaat voor alles en iedereen maar aan het einde van de rit zullen zij die jij altijd gepleased hebt niet hetzelfde doen voor jou. En als ze je niet aardig vinden, so what? De mensen die ertoe doen, zullen je sowieso geweldig vinden.

Hoe voorkom je dat je voortdurend wordt meegesleurd in het ja zeggen?

Als je overal ja op antwoord, zal je vooral jezelf heel vaak nee verkopen. Stel jezelf de vragen aan wat en wie echt jouw tijd waard is. Overal ja op zeggen betekent ook heel veel tijd aan anderen besteden. Wil je dat? Tijd is een kostbaar iets.

Probeer ook niet meteen impulsief en enthousiast te reageren. Zeg niet meteen ja, laat het altijd even bezinken. Vaak als je jouw ‘’enthousiasme’’ laat zakken kun je helderder nadenken. Zeker wanneer de andere partij het verzoek zo mooi inpakt dat het haast lijkt alsof ze jou een plezier doen in plaats van andersom.

Bij het nee zeggen voelen we automatisch de drang om meteen een verklaring te geven waarom iets een nee is. Een nee is nee punt en geen komma. Nee zeggen is niet onbeschoft of raar. Nogmaals dat geeft alleen aan waar jij jouw tijd in investeert. En wat belangrijk voor JOU is. Overal ja en amen opzeggen betekent ook een stukje inleveren van jouw eigenwaarde. Mensen zullen je als vanzelfsprekend nemen. En dat is iets wat je nooit voor jezelf moet willen. Never!

Please vooral jezelf. En onthoud…

 

 

[ads2]