0

Stap 27: Omgaan met tegenslagen

Tegenslagen, wie kent ze niet? Allemaal hebben wij ermee te maken en krijgen we een (bittere) tegenslag te verwerken. Hoe positief je ook in het leven staat dit overkomt ons allemaal. Tegenslagen in vele vormen, van het verliezen van een baan tot het verliezen van een dierbaar persoon. The key is wel hoe jij ervoor kiest om met tegenslagen om te gaan.

Persoonlijk was ik vroeger ik echt een drama Queen. Van hele kleine tegenslagen kon ik heel goed een grote circus maken. Je kunt wel stellen dat ik een ramp was met het omgaan van tegenslagen. Ik zag alles meteen als het einde van de wereld in tegenstelling tot Rachida. Maar inmiddels ben ik vele tegenslagen verder en heb ik mijn manieren geleerd om zo goed mogelijk met tegenslagen om te gaan.

Relativeren is voor mij hierin heel belangrijk. Iets nuchterder en minder emotievol kijken naar situaties. Wat laat ik echt toe als een tegenslag? Op wat voor manier zal een tegenslag voor jou een rol spelen? Belangrijker nog, wat leer je er persoonlijk van? Ik weet ook dat wanneer je met een flinke tegenslag zit, je niet bepaald zit te wachten om daaruit een les te trekken. Toch zal je meemaken dat tegenslagen ons heel veel leren. Ik geloof oprecht dat niets ons zomaar overkomt en dat alles met een reden is. Niets is toeval en soms zijn tegenslagen meant to be.

Accepteren is daarin heel belangrijk. Accepteer de tegenslag zoals die is. Op de meeste tegenslagen hebben wij geen invloed. Waarom jezelf gek maken en stressen? Dat energie kun je beter gebruiken om het te verwerken en een plekje te geven. Want je moet tegenslagen wel verwerken anders komen ze vroeg of laat weer terug op je bordje. Zeker hele verdrietige situaties.

Mijn allerbeste remedie tegen tegenslag is een rondje hardlopen of gewoon überhaupt bezig te zijn. De fout bij tegenslag is dat je er constant aan gaat denken, en teveel in blijft hangen. Verwerk het maar zoek ook afleiding. In mijn geval een lange duurloopje doen.

Hoe dan ook, vergeet niet:

Dankbaar voor: Mijn nieuwe Nike hardloopschoenen!

[ads2]