0

Stap 25: Complimenten geven en krijgen

Een van de mooiste en eenvoudigste manieren om je waardering aan iemand te tonen is door deze op zijn tijd een compliment te geven. Het kost niks maar dit kan zoveel voor iemand betekenen. Misschien is jouw compliment wel net datgene wat iemand nodig heeft. Jouw compliment kan net voor dat extra bevestiging zorgen waardoor iemand het gevoel heeft dat ze goed bezig zijn of heel simpel dat ze er leuk uit zien. Als mens hebben we dat soms gewoon nodig.

Maar geef alleen een compliment als je dit echt oprecht meent en met de juiste intenties. Ga niet zomaar alles en iedereen een compliment geven als je er niet achterstaat. Een compliment komt echt bij iemand binnen. Als je een compliment geeft en het komt vanuit een zuiver intentie dan zal de ander dat ook aanvoelen. Persoonlijk heb ik altijd meteen door wanneer iemand een ‘’nep’’ compliment geeft. Het komt gewoon niet binnen. De bedoeling is wel dat zowel de gever als ontvanger een goed gevoel krijgen. Daarnaast je verliest je geloofwaardigheid als je teveel ‘’strooit’’ met complimenten.

Hoe gaan we om met complimenten?
Soms zijn we elkaar teveel aan het bekritiseren dat we de goede en mooie dingen niet aan elkaar zien. Of wel zien maar het niet willen uitten. Zo zonde. Als je een compliment geeft maak ‘m ook concreet, vertel wat je er precies leuk of goed aan vindt.

Persoonlijk vind ik complimenten krijgen best lastig. Ik weet niet wat ik ermee aan moet. Ik antwoord altijd heel saai met; ‘’dank je wel’’.  Totdat ik een keer een boek las hierover. Dat je nooit moet reageren door het compliment te ontkrachten. Ik had de neiging altijd als iemand zei; ‘’’goh wat een leuke trui’’ dat ik meteen riep;’’ ach was maar ’15 euro’’ Nu denk ik waarom zeg ik zoiets onbenulligs? Wat boeit iemand een prijs en zou de trui daarom niet leuk moeten zijn? Ik heb de trui toch gekocht omdat ik hem mooi vind? Dan moet ik er ook achterstaan en antwoorden met; ‘’vind ik ook, leuk dat jij dat ook opmerkt’’. Je komt echt niet arrogant over. Of door meteen in hetzelfde minuut een tegencompliment te geven. Dat is echt te geforceerd. Zo verliezen beiden complimenten hun oprechtheid.

Anderen een compliment geven is makkelijk, maar vergeet ook niet op zijn tijd jezelf een compliment te geven. Afgesproken?

Dankbaar voor: ons hardloopgroepen!