0

Ramadan eetdagboek van Yusra!

Wat is leuker dan af en toe te zien wat anderen eten bij suhoor (ontbijt) en iftar (avondeten)? Deze week deelt Yusra van MorroccanMusthaves haar ramadan-eetdagboek met ons. Neem eens een kijkje op haar website maar vooral instagram. Dan krijg je spontaan zin om in het vliegtuig te stappen naar Marokko door haar geweldig mooie foto’s.

Het is af en toe nogal een klus om tijdens de Ramadan te bedenken wát je precies gaat koken voor de Iftar. Niet te vergeten suhoor (het ontbijt), waar een kleine vier uur tussen zit, maar soms wel voelt als een half uurtje. Om jullie te inspireren heb ik, Yusra van Moroccan Musthaves, voor Healthy Sisters een tweedaagse Ramadan eetdagboek bijgehouden. Veel leesplezier!

Zondag 19 juni 2016

De Ramadan verloopt mij tot nu toe heel erg makkelijk. Uiteraard struin ik vandaag, zoals bijna elke dag, heel het internet af om te bedenken wat ik vandaag weer eens ga koken. Ik kom van alles tegen en mijn boodschappenlijstje wordt steeds langer. Wordt het een Caesar salad? Een bladerdeeg hapje of toch iets Marokkaans? Ik heb eigenlijk heel erg zin in beide, dus ik combineer de laatste twee opties en ga voor mini kip bastillas! Alhoewel kip bastilla één van mijn meest favoriete Marokkaanse gerechten is, is het alweer een aantal jaar (!) geleden dat ik dit gerecht heb gemaakt. Mooi. Mijn kip bastilla kookkunsten mogen dus wel wat opgeschort worden ;). Ik gebruik een traditioneel recept uit een oud Marokkaans kookboek van mijn vader. Ik ben nogal een pietje ongeduld, dus in plaats van een hele kip gebruik ik gewoon kipfilet. De rest van de stappen volg ik gewoon op, en maak er mini bastillas van. Ik kan niet meer wachten!

IMG_5015

Het is eindelijk 22.04 uur en aan deze kant van het land mogen wij eten. Ik begin zoals altijd met een glas warme melk en een dadel. Hierna volgt de traditionele harira, en daarna uiteraard de kip bastillas. Jeej! Zelfs mijn vader vindt ze lekker, en dat moet toch echt wel wat zeggen over mijn kookkunsten…

IMG_5034

Ik zit vol en kan geen eten meer zien. Ik beloof mezelf iedere dag weer om wat ruimte vrij te houden voor wat lekkers, of op zijn minst de ruimte om überhaupt iets door mijn strot te krijgen tijdens suhoor. Helaas lukt me dat niet vandaag. Morgen en de rest van de komende twee weken weer een kans, toch?

Maandag 20 juni 2016

Ik liep vandaag langs een bushokje, en zo groot als mijn ogen zijn vielen deze meteen op de poster in het bushokje: een krokante panini gevuld met álles wat ik op dat moment zou willen eten. En avocado. Het kersje op de taart. Als er iets is dat ik lekker vind, dan is dat wel avocado. Dat was voor mij toch wel de doorslag om dit eens uit te proberen voor de iftar vanavond.

Ik koop een aantal stokbroden, drie kleuren paprika, kipgehakt en last but MOST DEFINITELY NOT least: drie avocado’s. De paprika’s snijd ik in lange stukken en laat ik een beetje knapperig worden boven het vuur. Hmm, de geur alleen al! Tijdens het prakken van de avocado’s lik ik bijna mijn vingers af. Slechte gewoonte. Ik wilde het trouwens allemaal gezond houden hoor, maar ik kon het niet laten om de kipburgers te vullen met een stukje cheddarkaas.

IMG_5065

Het is weer tijd om onze kleine maagjes te vullen! Vandaag skip ik de harira, want oh hoe lekker deze ook is, het vult iedere dag 90% van mijn maag, waarna ik dus geen plek meer heb voor zoetigheden na het eten, laat staan suhoor. Na mijn gewoonlijke glas warme melk en dadel, neem ik een hap uit mijn bijna-gezonde sandwich. Oh. Mijn. God. Heerlijkheid ten top! Zijn die posters in de bushokjes toch nog ergens goed voor hé..

IMG_5060

Eindelijk. Het is me gelukt. Voor suhoor heb ik nog plek voor dit heerlijke yoghurt toetje. Ik heb deze al in de middag voorbereid en het heeft de hele avond in de koelkast gestaan. De bodem bestaat uit muesli, hierop een aantal verse aardbeien en daarop de yoghurt gemixt met honing. Ook eet ik een aantal dadels. Morgen in ieder geval geen spijt dat ik mijn heerlijke toetje niet heb gegeten J.

IMG_5055

Moroccan Musthaves werd in 2011 geactualiseerd door Yusra. Oorspronkelijk gestart als een online shop met producten die de Westerse moderniteit verbinden met de Oosterse traditionaliteit – geheel ontworpen door Yusra. Met op dit moment meer dan 45.000 volgers op Instagram, besloot Yusra om haar eigen blog over beauty, fashion, lifestyle en reizen verbonden met de Marokkaanse / Oosterse wereld te lanceren. Lees al haar inspirerende blogs op MoroccanMusthaves.com.