Groenten en fruit zijn seizoensgebonden. Vroeger kon je een bepaalde fruit of groente maar in een specifieke periode krijgen. Tegenwoordig zien we het heel jaar bv aardbeien of kaki. Daardoor weet ik vaak zelf niet meer wat wanneer echt in het seizoen hoort. Toch proef je heel goed het verschil.
Binnen een gezond eetpatroon is variatie onwijs belangrijk. Zo krijg je verschillende vitamines en mineralen binnen. 2 jaar geleden hadden we ook deze rubriek en we roepen hem weer in het leven. Alleen nu geven we er een recept bij en ik deel mijn ultieme favorieten soepje met jullie en een fijne salade voor de lunch.
De seizoensgroenten en fruit van deze maand zijn:
Groenten | Fruit |
Bietjes | Ananas |
Boerenkool | Bananen |
Groene kool | Citroenen |
Knolselderij | Mandarijnen |
Koolraap | Sinaasappelen |
Prei | Stoofperen |
Pompoen | |
Rode kool | |
Savooi kool | |
Spruiten | |
Taugé | |
Uien | |
Veldsla | |
Winterwortel | |
Witte kool | |
Waspeen | |
Zuurkool |
Recept pompoen soep 4 personen
- 1 flespompen
- 2 paprika’s
- 2 rode uien
- 3 grote winterwortels
- Bosje koriander
- Olijfolie
- 1 tl Keltisch zeezout
- 1 el komijnpoeder
Kijk hier voor het volledige recept voor de soep
Recept bietensalade voor 1 persoon:
- Handje veldsla
- 2 bieten
- Halve (rode) ui
- Handje vol Cherry tomaten
- Paar walnoten
- Stukje fetakaas of geitenkaas naar eigen smaak, Beiden kan.
Dressing van 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel honing en zout naar smaak
- Snij de gekookte bieten in blokjes, evenals de cherry tomaten en rode ui
- Maak een bedje van de veldsla en voeg alles toe en maak op het eind de dressing
Wat is jouw favoriete fruit en groente?