0

Ongeluk zit in een klein druifje

Vandaag heb ik geen vrolijk onderwerp maar zeker wel een heel belangrijk onderwerp. Vorige week las ik een verhaal in de krant over een politieagent die tijdens een dienst een 2-jarig jongetje probeert te redden dat dreigde te stikken in een druif. Het jongetje overleefde het niet.

Toen ik dit verhaal vorige week las kreeg ik een brok in mijn keel. Wat moet dit verschrikkelijk zijn om dit als ouder mee te maken. Je kind verliezen, ik moet er niet aan denken. Het is gewoon hartverscheurend.

Om heel eerlijk te zijn geef ik ook mijn kinderen hele druiven om op te eten. Dit geldt overigens ook voor de cherrytomaatjes. Sinds ik het heftige verhaal heb gelezen snijd ik alles in stukjes. Fruit is erg gezond maar kan op een ander manier heel gevaarlijk voor kinderen zijn omdat het iets zachter is dan bijvoorbeeld snoep. Daardoor vervormt het en kan het de hele luchtpijp van een kind verstoppen.

Mocht een kind zich toch verslikken geef dan vijf klappen op de rug en vervolgens de Heimlichgreep. Dit heb ik geleerd bij kinder EHBO. Hier heb ik ook geleerd dat ook al zie je niet direct effect je toch echt iets moet proberen. Elke rugklap, elke beweging kan het druifje/tomaatje hoger brengen zodat het er makkelijker uit te halen is. In theorie klinkt het natuurlijk makkelijker dan in praktijk. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik in een soortgelijke situatie zal reageren.

Als ouder is het van essentieel belang dat je enige basiskennis hebt bij het verlenen van eerste hulp. Ik raad daarom ook iedereen aan om een cursus kinder EHBO te volgen. Eigenlijk zou iedereen die kinderen heeft zo’n cursus vergoed moeten krijgen bij de zorgverzekering.

Een agent uit Purmerend heeft een aangrijpende gebeurtenis uit zijn politiecarrière op Facebook gezet. Tijdens een dienst in 2007 probeerde hij een 2-jarig jongetje te redden dat dreigde te stikken in een druif. Het jongetje overleefde het niet.

Het jongetje had het stuk fruit waarschijnlijk gekregen van zijn zesjarige broertje, die op de fatale dag jarig was. Op de Facebookpagina Politie Purmerend beschrijft een anonieme politieman hoe hij de woonkamer binnenkwam, waar het jongetje helemaal blauw aangelopen op de bank lag. De moeder was zo in shock, dat ze helemaal niets kon.

Daarom begon de agent direct met reanimeren. “Ik heb geprobeerd de druif eruit te vissen met mijn vingers, en elke seconde dat het langer duurde, werd ik kalmer en kalmer in mijn denken en doen. Ik zou het ventje redden”, schrijft hij.

AmbulancebroedersToen een aantal minuten later de ambulancebroeders arriveerden, namen zij de reanimatie over en ging de agent bezig met het gerust stellen van de moeder van het jongetje.

“Ik heb geen idee meer hoe lang het duurde, maar na enig moment hoorde ik een ambulancebroeder zeggen: ‘Sorry mannetje, ik kan je niet meer helpen'”, schrijft de agent op het blog. Direct daarna moest hij het slechte nieuws aan de moeder vertellen. “Ik legde mijn arm om haar heen en keek haar aan. Zij keek naar de grond en balde haar vuisten. Verder niets.”

Bron: RTVNH