0

Omgaan met tegenslagen

Het is maandagochtend, ik ben aan het werk in de huiskamer en kijk naar buiten. Het weer omschrijft voor een groot deel mijn gevoel van de afgelopen dagen.

De afgelopen dagen waren een rollercoaster aan emoties. Ze zeggen weleens dat alles tegelijkertijd komt, en dat klopt helemaal.

Het leven is met vallen en opstaan. Allemaal hebben we op onze eigen manier te maken met verdriet en tegenslagen. Niemand ontkomt daaraan hoe mooi of geweldig je leven ook is.

Hoe je met een situatie omgaat, dat heeft ieder in ‘’eigen’’  hand. Allemaal zullen we anders reageren. Ga je bij de pakken neerzitten? Of accepteer je de situatie zoals het is en ga je door. Zeker wanneer je verder geen invloed hebt om de situatie te veranderen maak je jezelf alleen maar gek. Vroeger was ik zeker de eerste optie. Ik kon mezelf heel zielig vinden. (zulke momenten heb ik nog weleens, blijf vrouw!) Maar ik kan nu veel rationeler denken en handelen.

Het belangrijkste vind ik wanneer je in welke situatie dan ook, positief blijft nadenken. Probeer altijd, hoe moeilijk soms ook, ergens iets positief in te zien. Dat maakt het voor jezelf, maar ook voor je omgeving een stuk aangenamer. Niemand wordt gelukkiger, beter, leuker, mooier, of de situatie draaglijker als je alleen maar negatief bent.

Relativeer alles. Als je eenmaal doorhebt hoe dat relativeren werkt zal alles zo makkelijker worden. Alles valt altijd mee, zolang je het niet groter en dramatischer in je hoofd maakt. Het helpt mij altijd om erover te praten met iemand die ik goed vertrouw. Ik heb altijd last van de avonden. Avonds lijkt alles enger en erger.

Onthoud dat alles tijdelijk is in welke situatie je je ook begeeft. Alle tegenslagen gaan over. Het verdriet zal stoppen. Na regen komt altijd zonneschijn. Kijk maar naar het weer van de afgelopen dagen 😉