0

Oliebollen is zo 2017!

Met nieuwjaar oliebollen? Dat is toch zo 2017! We gaan dit jaar voor de duizendgatenpannenkoeken/gringo/baghrir uiteraard in een gezond jasje.

Ingrediënten (voor 6 stuks)

  • 300 gram speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • snufje zout
  • 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel gist
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 400 ml lauwwarm water

Bereidingswijze

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar en voeg vervolgens het lauwwarme water toe. Mix het mengsel in een blender totdat je een mooi luchtig beslag hebt. Doe het beslag in een grote kom, dek het af en zet de kom in een warme omgeving, bijvoorbeeld in een voorverwarmde oven die je daarna uitzet.

Laat het beslag minimaal een uur rijzen. Hierna kun je de pannenkoeken afbakken.
Je gebruikt hier een kleine, schone pan voor met een goede antiaanbaklaag. Duizendgatenpannenkoeken bak je namelijk in een droge pan, dus de laag moet zo goed zijn dat er niets aankoekt. Zet de pan op een laag vuurtje en schep er wat beslag in. Je ziet vanzelf de duizend gaten verschijnen waar de pannenkoek z’n naam aan te danken heeft.

Draaien is niet nodig. Zodra de bovenkant gaar is, is je duizendgatenpannenkoek klaar. Serveer de pannenkoek met honing of olijfolie. Net wat je lekker vindt! Vergeet de pan niet schoon te maken voor je een nieuwe pannenkoek bakt.

Serveer tip: De heerlijke Marokkaanse muntthee mag uiteraard niet ontbreken!