0

Mommy blog: Zijn mijn kids verslaafd aan iPads?

17:55 uur: “Mama het is tijd!” Nee hoor, nog 5 minuten. Helemaal vergeten dat mijn klok 5 minuten voor loopt. Jawel mama het is al 18:00 uur!

Ondertussen klets ik verder met mijn schoonzusje. Ze vraagt wat Amin wil. Ik leg haar uit dat we sinds het nieuwe schooljaar een extra nieuwe regel hebben. De tv mag voortaan pas om 18:00 uur aan en om 20:00 uur uit. Regel is wel dat de twee uurtjes helemaal voor Noor en Amin zijn.

Ze zegt: wat een goede regel! Die ga ik hier ook invoeren. Ik geef wel nog als tip aan haar mee dat ze dat niet meteen ala minute moet doen maar ze de jongens hier rustig op moet voorbereiden. Terwijl ik dit tegen haar zeg denk ik eraan om dit met iedereen te delen!

Sinds een hele lange tijd hebben we duidelijke afspraken wat betreft “beeldschermen”. Lees; laptop, iPad, tv etc.

De iPad is doordeweeks in principe bij ons verboden. Op vrijdagmiddag en de rest van het weekend mogen ze er weer even op. Zondagmiddag worden deze weer ingeleverd. Dit geeft een enorme rust. Zowel voor de kinderen maar ook zeker voor mezelf. De duidelijkheid en dat ze niet voortdurend vragen wanneer ze erop mogen.

Voor de tv had ik geen vaste afspraken. Sinds dit schooljaar heb ik dus de nieuwe regel ingevoerd en eerlijk waar, deze werkt uitstekend. Om 18:00 uur mag de tv aan en ze kijken standaard Klokhuis en het Jeugdjournaal. Als ouder bepaal je zelf wat acceptabel is.

Ken je het dat er af en toe iets stoort en je niet weet wat het is. Totdat de tv uitgaat. Dit had ik vroeger regelmatig en nu is er zo’n rust in huis. Er wordt meer geknutseld, ja ook door Amin. Ze spelen meer spelletjes samen en doen dingen waar ze voorheen liever voor de iPad kozen.

Sommige ouders vinden het best moeilijk. Beste tip die ik kan geven is dat je als ouder het beste voorbeeld kan geven. Einde schermtijd voor je kind? Dan ook voor jou als jullie samen zijn.

Kinderen die veel TV kijken of op de IPad zitten bewegen vaak minder, waardoor ze dus een grotere kans op overgewicht hebben. Het lijkt erop alsof een kind zich tegenwoordig alleen met een iPad kan vermaken.
Neem het voortouw en ga vaker met je kind erop uit. Ga met ze wandelen, een rondje fietsen of knutsel met ze. Noor knutselt graag en Amin maakt de meest mooie kunstwerken met Lego. Hier kunnen ze zich uren mee vermaken.

Voor Sarah gelden weer andere regels, maar zij is ook 15 jaar en weet prima wat wel en niet kan.

Hoe doen jullie dat met kinderen en “beeldschermen”?

Tot volgende week!

Veel liefs van mij.