0

Mommy blog: Ik wil dat ze blij worden als de trommel opengaat!

Laatst ben ik geïnterviewd door Martine Kamsma voor het NRC. Het interview ging over de lunchboxen van mijn Healthy kids. Ik deel mijn ervaringen, tips & tricks en een lekker recept. Half opgegeten boterhammen, broodjes die na ontleding zijn afgekeurd. In het ergste geval is de trommel de tas niet eens uit geweest.

“Ik wil dat ze blij worden als de trommel opengaat”

Rachida Kharbouch (38) heeft met haar zus Najima een foodblog, Healthy Sisters. Ze heeft twee dochters (15 en 9) en een zoon (8).

„Het beste advies dat ik ooit kreeg, was van een kinderarts. Mijn jongste was een slechte eter en die arts zei: ‘laat hem, als hij honger krijgt, komt hij vanzelf’. Dat werkte. Ze moeten aan tafel zitten en eten wat de pot schaft, maar ik dwing ze niet. En ze mogen om de beurt zeggen wat ze willen eten, zolang we niet drie dagen achter elkaar friet eten.

„Sarah (15) maakt haar eigen lunch, ze sport veel en eet veel volkorenbrood. Noor (9) is nu al een health freak, ze eet liever tomaatjes dan snoep. Amin (8) is wel een zoetekauw. Ik wil dat ze blij worden als de trommel opengaat. Ik teken een smiley op een banaan of ik steek hartjes of sterren uit een bananenpannenkoekje. Een parasolletje of een vlaggetje erbij – het hoeft allemaal niet veel tijd en geld te kosten, maar zo eten ze met plezier.

„Mijn moeder was een keukenkoningin, ze gaf liefde in kilo’s. Ik heb met overgewicht te kampen gehad en ik weet nu: mijn kinderen zijn echt niet zielig als ze gezond eten. Ik ga uit van 80/20: 80 procent gezond, 20 procent genieten. Soms zie ik op school al die drinkpakjes. O jongens, reken eens uit hoeveel suiker dat per week is, denk ik dan. Ik geef water mee, met een druppeltje ranja of zelfgemaakte icetea.

„Omdat de kinderen niet altijd alleen maar brood willen, geef ik soms sneetjes bananenbrood mee. De jongste vindt dit heerlijk met een laagje pindakaas. Hij maakt er gewoon een boterham van.

Niet te ingewikkeld doen en variëren, dan komt het wel goed.

Veel liefs,

Rachida & de kids!

[ads2]