0

Mijn oude eetdagboek

Een belangrijke competentie is zelfreflectie. Van zelfreflectie kun je leren,  groeien en jezelf ontwikkelen. Het helpt je om inzichten te krijgen. Op het moment dat je jouw voedingspatroon wil veranderen is deze competentie nodig. Je wil dat er iets veranderd maar hoe krijg je dat goed in beeld.  Toen ik zo’n 5 jaar geleden mijn voedingspatroon onder de vergrootglas nam, begon ik een eetdagboek voor mezelf. Daarin schreef ik wat en hoeveel ik at. De foto’s die ik hier bijvoeg zijn echt van 5 jaar geleden (vergeef me mijn handschrift). Maar ik wilde je het niet ontnemen.

Totaal onwetend en gebrek aan kennis deed ik maar wat. Voor mijn gevoel was ik zo gezond bezig toen. Als ik door m’n eetdagboekje kijk, zie ik fouten die nu nog door vele gemaakt worden. Snelle en kant en klare maaltijden. Drinkontbijt? Ontbijtkoek? Kellogs honey pops? Ik begrijp wel dat ik toen niet afviel. Kreeg alleen maar suikers binnen.

oudedagboek2

Mijn advies aan jullie is dan ook, koop een boekje bij de Action. Schrijf hierin 7 dagen lang wat je eet & drinkt. Eet je elke dag een mars? Opschrijven! Mis je groenten in je dagboekje? Eet je teveel brood? Drink je niet genoeg? Beweeg je niet genoeg? Teveel suikers? Allemaal vragen die voor jou door middel van een eetdagboekje beantwoord kunnen worden.  Het is heel confronterend maar tegelijkertijd leer je hier enorm veel van. Dat kan zelfs motiverend gaan werken.  

Na die 7 dagen moet je gewoon heel kritisch zijn, wat zijn de valkuilen? Waar eet je teveel of juist te weinig van. Probeer dit zo eerlijk mogelijk voor jezelf in beeld te brengen. Hiermee kun je dan serieus aan de slag. Uiteindelijk heb je hier op langere termijn veel profijt van.

Je kunt het ook doortrekken voor langer termijn. Dat je nog de eerste 2 a 3 maanden bijhoudt wat je eet, drinkt en aan beweging doet. Schrijf daarin dan ook je gewicht in vanaf het moment dat je begonnen bent. Zo hou je ook meteen het gewicht bij als afvallen ook jouw doel is.

“Don’t wait until you’ve reached your goal to be proud of yourself, Be proud of every step you take toward reaching that goal”

Healthy Sisters