0

Ik kan alles!

Vroeger was op veel vragen of verzoeken mijn antwoord standaard; “Nee, dat kan ik niet”
De allereerste keer dat Rachida mijn vroeg of ik mee ging hardlopen zei ik; “Nee, dat kan ik niet”. Afvallen? Nee dat lukt mij niet.

Steeds vaker betrapte ik mezelf erop dat ik dat zei. Ik irriteerde me aan mezelf. En dan bedoel ik echt irriteren. Het maakte me boos. Maar toch liet ik vaak verstek gaan als ik de uitdaging met mezelf aan moest.

Hoezo zou ik iets niet kunnen? Waarom had ik mezelf dat wijs gemaakt? Had ik het mezelf aangepraat? Aangepraat had ik het zeker.

Tot 7 jaar geleden, vandaag exact 7 jaar geleden, door een harde levensles, heb ik geleerd om die uitdaging vaker met mezelf aan te gaan. Ook hier klopt het cliché weer. Je pakt jezelf pas aan als je keihard met je neus op de feiten gedrukt wordt. Het leven kan zo voorbij zijn, voor jou, voor mij, voor ons allen. Wij hebben dat helaas ervaren op 11 april 2009.

Vanaf dat moment heb ik mezelf beloofd alles uit het leven te halen en te genieten van het leven. Wat nu als ik er morgen niet ben dan heb ik mezelf alleen wijs gemaakt dat ik dingen niet kan. In feite kan ik alles, als ik het maar wil. Dat heb ik mezelf ook bewezen. Dat ik alles kan. Ik kan alles.

Alles wat je jezelf wijs maakt, daar komt het uiteindelijk op neer, daarin ga je geloven. Ik heb mezelf “getraind” om te zeggen dat ik het kan mits ik het ook echt wil. Sinds ik dat rot zinnetje niet meer zeg en het zo ombuigt naar ik kan het, kan ik het ook echt.

Kleine voorbeelden als hardlopen? 2 halve marathons verder en komt nog meer aan. Afvallen? 20 kg lichter. Geloven in mezelf? Zonder twijfel. Ga ik achter mijn doelen aan? Keihard! Geniet ik van het leven? Ontzettend. En zo met nog heel veel andere dingen

Als ik het kan, kan jij het zeker! Maak jezelf niks wijs en laat anderen je ook niets wijs maken.

Zullen we afspreken dat we “ik kan het niet” niet meer gebruiken en alleen nog “ik kan het” gebruiken? Deal? Afgesproken?

Let’s do this!