0

Hoe verspillingsvrij ben jij?

Hoe verspillingsvrij ben jij? Dat is een vraag waar je wel even over moet nadenken? Maandag 4 maart is de campagne gelanceerd om zoveel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan. Op jaar basis kunnen wij per persoon 41 kilo voedsel besparen. Dat is toch een behoorlijk aantal kilo’s.

De stichting Samen tegen Voedselverspilling heeft de ambitie (kan wat mij betreft niet ambitieuzer) om verspilling met 50% te halveren in 2030. Een doel die wij als Healthy Sisters alleen maar toejuichen.

Gelukkig staat iedereen open om zijn of haar steentje bij te dragen aan deze campagne. Want ondanks dat wij het van thuis mee hebben gekregen zijn er nog genoeg verbeterpunten. Van thuis uit hebben we altijd meegekregen wat de waarde van eten is en dat we het altijd met respect moesten behandelen en dankbaar te zijn dat we het überhaupt hadden. Dat is ons al vroeg aangeleerd. Iets weggooien was echt uit den boze. Ik deel graag wat tips die wij toepassen en hebben meegekregen.

Tip 1 Recyclen van eten is geen doodzonde. Sommige gerechten zijn op de 2e dag zelfs lekkerder! Heb je wat over van het avondeten? Ideaal, je hoeft niet meer de volgende dag over de lunch na te denken.

Tip 2
Wil je nu echt niet hetzelfde achter elkaar eten? Vries het in (mealprepp) of maak er iemand in je omgeving blij mee. Niemand slaat eten af. Echt niemand!

Tip 3
Bewaar producten waar ze bewaard moeten worden. Zelf maak ik nog weleens de fout om tomaten of avocado’s in de koelkast te stoppen. Maar die horen daar niet! Zoek op waar alles hoort.

Tip 4
Er is een verschil tussen ‘’Te gebruiken tot staat op en ten minste houdbaar tot’’ TGT is echt tot die datum te gebruiken en geldt voor vlees en vis en THT is voor rijst, pasta en droge producten. Klam je hier niet heel erg aan. Maar gebruik je neus en tong en die geeft je het antwoord.

Tip 5
Meet alles af. Dit is wel een die ik mezelf aangeleerd heb. Vroeger kookten we op gevoel en was alles strikt afwegen “not done” Maar juist door af te wegen verspil je niets. Zeker met rijst of pasta’s kun je hiermee weleens de mist in gaan.

Last but not least en die geven we altijd mee PLAN ALLES VAN TEVOREN. Ga gericht boodschappen doen. Werk met boodschappenlijsten en maak (zeker als je een druk leven hebt) eetschema’s.
Helpen jullie mee om verspilling tegen te gaan?

Gebruik de #verspillingsvrij en laten we onze doel in 2030 halen.