0

Help, mijn kind wil niet eten!

Kinderen en eten, dat valt niet altijd mee. Voor veel ouders zal dit herkenbaar zijn. Ook ik heb hieraan moeten geloven. Het gaat gelukkig steeds beter. Vroeger at mijn zoontje alles. Ik kreeg zelfs reacties van mensen om mij heen van “lust hij dat allemaal”? Daarna werd het steeds minder. Ik heb van alles geprobeerd en op een gegeven moment heb ik het losgelaten. Hij moest wel zoals zijn zusjes gewoon aan tafel zitten. Bewust koos ik voor vaste tijdstippen voor maaltijden en tussendoortjes. Niet te laat zodat hij ook niet moe aan tafel zou zitten. Daar werd hij alleen vervelend van en at dan helemaal niks.

Ik probeerde zoveel mogelijk met het hele gezin te eten. Dit is gezellig en zien eten doet eten. Eerst schoof hij zijn bord weg en daarna zag je hem toch stiekem wat eten. Naarmate de tijd at hij gewoon volwaardig mee.

Mijn kinderen mochten kiezen wat we aten en mochten mij ook meehelpen om het eten klaar te maken. Zo wekte ik hun interesse in eten op. Stiekem maakte ik vaak dingen klaar die mijn jongste het lekkerst vond. Zo wist ik zeker dat hij mee zou eten. Ja, je probeert van alles uit.

Beloon je kind niet maar straf hem ook niet als hij zijn bordje leeg heeft. Als je hem beloond dan lijkt het net of hij iets vies heeft gegeten. En straf hem ook niet. Het is niet erg als jouw kind zijn bord niet leeg heeft gegeten. Zo voorkom je alleen maar stress aan tafel. En dat is voor niemand leuk. Je mag wel iets aardigs zeggen dat je het gezellig aan tafel vond. Benoem het eten alleen niet.

Soms maken ouders zich zorgen omdat hun kind naar hun idee niet genoeg eet. Als je kind gewoon groeit en gewoon lekker speelt en lichamelijk bezig is, is er wat dat betreft weinig aan de hand.

Probeer het onderwerp eten een beetje te vermijden en er heel nuchter over te doen. Dit heeft mij enorm geholpen. Ik was voortdurend met hem en eten bezig: “als je dit niet eet dan mag je dat niet” of “kom nou! Bordje is bijnaaaaaa leeg, kom op”. Als ik eraan terugdenk krijg ik het spontaan warm…pfffff! Als hij echt honger heeft dan komt hij echt wel om eten vragen, en inderdaad dat is ook wat er precies gebeurde!

In principe bepaal jij wanneer en wat je kind eet. Je kind bepaalt wel zijn hoeveelheid. Probeer je kind wel gevarieerd te laten eten, dat is gezond!

Healthy Sisters & Kids