0

Healthy Sisters op bezoek bij de Laureus Ladies  

De zusjes Rachida en Najima Kharbouch van de populaire blog Healthy Sisters inspireren dagelijks een grote groep fans die hun gezondere varianten op bekende gerechten uit Marokko en hun sporttips graag lezen. Ze schrijven blogs voor iedereen, maar de overgrote meerderheid van de lezers is moslima. Op dinsdagavond 3 november kwamen de dames naar Almere om hun verhaal en natuurlijk tips te delen met de dames van de Laureus Ladies Run.

Door: Coline Elbertsen

Wie zijn Rachida en Najima?

De twee zussen Rachida en Najima gooiden na jaren vechten tegen overgewicht het roer om. In plaats van maar weer een dieet uitproberen brachten ze veranderingen aan in hun leefstijl. Suikerrijke of vette gerechten werden vervangen door gezondere varianten en de hardloopschoenen werden aangetrokken. Rachida: ,,Ik was veel te dik en had een slechte conditie, dus mijn hardlooptrainer twijfelde of het wel verstandig was. Maar ik begon met maar 1 minuut hardlopen afgewisseld met 3 minuten wandelen en zette door. Inmiddels ben ik 30 kilo lichter en zelf een officiële hardloopcoach geworden.’’ Het succes van zus Rachida motiveerde Najima om ook het roer om te gooien en ook met succes. Ook Najima is inmiddels flink wat kilo’s lichter, heeft meerdere halve marathons gelopen en is sinds dit jaar afgestudeerd als voedingscoach.

De Healthy Sister en de Laureus Ladies hebben ontzettend veel gemeen. De Laureus Ladies Run is een project van Laureus Nederland, Sportservice Nederland en Talent in Opleiding. Het moedigt vrouwen en meiden aan deel te nemen aan een sportprogramma. Hoofddoel is het verbeteren van de fysieke en mentale houding van de deelnemers, maar het project is er ook om de vrouwen te leren voor zichzelf op te komen en ook aan de eigen toekomst te werken.

Ervaringen delen

Het kon dan ook niet anders dan dat het vooral een avond werd van ervaringen delen en inspiratie opdoen. Zo kaartte Najima het veel voorkomen van suikerziekte in de Marokkaanse cultuur aan. De vader van de zussen heeft het en ondervindt er dagelijks de gevolgen van. Na een rondvraag bleek de overgrote meerderheid wel iemand in de familie met de ziekte te hebben. Ook bleek het goed ontbijten geen hoge prioriteit bij de Laureus Ladies te hebben. Maar na een uitleg van Najima waarom juist het ontbijt zo belangrijk is, zal in ieder geval een deel van de vrouwen in de ochtend dubbel nadenken wanneer het ontbijt overgeslagen wordt.

En dat is ook direct de belangrijkste reden waarom de Healthy Sisters helemaal vanuit het zuiden van het land naar Almere zijn afgereisd om hun verhaal te vertellen. ,,We hopen door het delen van onze ervaringen en tips vrouwen te inspireren zelf ook het roer om te gooien. Al is het maar één persoon, zelfs dan hebben wij ons doel van de avond bereikt,’’ aldus Rachida.