0

Healthy shebekia

Shebekia (ook wel chebekia) is een echte delicatesse uit de Marokkaanse keuken. Het is een bewerkelijk recept waar je veel tijd, energie en liefde in moet steken alvorens je een heerlijk krokant, smaakvol en met honing doordrenkt koekje verkrijgt.

Er zijn (zoals bij veel Marokkaanse gerechten) meerdere recepten en meerdere bereidingswijze (vouwwijze) voor de shebekia dus zoek vooral een recept wat jij het lekkers vindt en pas dat aan naar eigen smaak.

Wij hebben gekozen voor het recept van Chef Toub en hebben hier een healthy variant van gemaakt.

Voorbereiding

Rooster de sesamzaadjes, anijszaadjes en venkelzaadjes ongeveer 3 minuten in een voorverwarmde oven van 200⁰C, laat afkoelen en met een koffiemolen helemaal fijnmalen.

Verwarm een beetje kokosolie om de shebekia’s te frituren.

Verwarm honing (biologisch) met een scheut oranjebloesemwater (mazhar) (naar smaak) om de gebakken shebekia’s in te wellen.

Bereidingswijze

Meng speltmeel, gemalen sesamzaadjes, gemalen anijszaadjes, gemalen venkelzaadjes, kaneelpoeder, gedroogde gist, wijnsteenbakpoeder, keltisch zout en saffraanpoeder goed door elkaar. Voeg hier de “vochtige” ingrediënten (azijn, oranjebloesemwater, kokosolie en lauw water) aan toe en kneed tot een soepel en droog deeg.

Snijd het deeg in dunne plakken en haal de deeg een aantal keer door de pasta machine (beginnend met de grootste stand en elke keer iets kleiner draaien zodat het deeg mooi dun wordt). De plak moet ongeveer 2 mm zijn.

Met een gekartelde wiel snijd je er vierkantjes van. In het vierkantje 5 of 6 keer (afhankelijk van de breedte van het vierkantje) insnijden. Het deegplakje oppakken en de randjes om en om oppakken en vouwen (dit vergt veel oefening, maar laat je niet ontmoedigen!! Op Youtube heb je verschillende tutorials hoe je shebekia kunt vouwen).

shebakia2

De gevouwen shebekia op 150⁰C frituren. Als de shebekia een klein beetjes gekleurd is, uit het vet halen en meteen in de warme honing dompelen zodat het honing op kan nemen.

De geweekte shebekia uit de honing halen en op een vergiet of zeef plaatsen en meteen met een beetje gebruneerde sesamzaadjes (of gemalen amandelen) bestrooien en de overtollige honing eraf laten lopen.

PAS OP: Als je een kilo maakt (waar je ongeveer 85 shebekia’s uit haalt), is het sneller op dan je denkt! Zo “verrekte” lekker is het!

TIPS

  • Kneed het deeg goed voor je het door de pasta machine haalt
  • Begin met de wijdste stand van de pasta machine en werk zo stap voor stap naar een smallere stand
  • Als het deeg te vochtig is, een klein beetje bloem toevoegen zodat het deeg droger wordt en daardoor makkelijker hanteerbaar
  • Oefen met het vormen van de shebekia en laat je niet ontmoedigen!! Het vergt wat oefening!
  • Bak (frituur) de shebekia op ongeveer 150⁰C (niet te hoog want dan verbrandt het voordat het gaart!)
  • Laat de shebekia rustig in de honing badderen zodat het alle smaken op kan nemen
  • Deel de shebekia zo veel mogelijk met anderen! Liefde moet je delen! (wij houden ons aanbevolen!)

Besaha!

Team Shebekia,

Healthy Sisters & Chef Toub