0

Health is Wealth

Lang hebben we erover nagedacht, besproken met elkaar en de mensen om ons heen. De afgelopen weken speelde er een aantal zaken die veel impact hebben gehad op ons. Wij hebben onze werkzaamheden doorgezet zodat jullie er niets van zoudem merken. Na lang wikken en wegen willen wij toch het volgende verhaal met delen, ondanks dat wij toch enkele zaken privé willen houden. Achter het volgende verhaal, en wat ons de afgelopen weken bezig heeft gehouden en op dit moment nog steeds bezig houdt, zit een grote healthy boodschap.

Tijden onze vakantie heeft onze lieve en dierbare vader een hartinfarct gekregen. Even stonden onze levens totaal op z’n kop. In eerste instantie ging het in rap tempo weer goed. Toch bleef hij veel klachten behouden en stiekem doken er ook nieuwe kwaaltjes op. Daarvoor wordt hij vandaag geopereerd. Hij krijgt een nieuwe hartklep en een bloedvat omleiding die vanuit zijn been wordt gebruikt.

We zullen bij het begin beginnen.

Mijn vader is een diabeet, en ik denk dat in veel Marokkaanse huishoudens minimaal wel 1 persoon deze sluipende ziekte heeft. Hij kreeg ongeveer 29 jaar geleden suikerziekte, niet als gevolg van overgewicht maar omdat het erfelijk is. Het komt zo veel voor in onze familie. Maar overgewicht kan wel aanleiding zijn tot suikerziekte. Vroeger, voordat wij in de healthy wereld beland waren, dachten zowel wij als onze vader er heel laconiek over. Het is maar suikerziekte, vermijdt suiker in attay/thee en klaar is kees. Wat kan de schade nu daadwerkelijk zijn?!

Het is lang ”goed” gegaan maar vorig jaar is het helemaal verkeerd gegaan. Zijn teen moest geamputeerd worden, als gevolg van diabetes. Op dat moment realiseerde hij zich echt pas de gevolgen van diabetes. Mijn vader is echt een buiten mens. Hij houdt van wandelen en komt graag onder de mensen. Ondanks dat hij goed op zijn gezondheid let, was het niet genoeg om zorgeloos door het leven te kunnen als diabeet. De klap kwam hard aan.

Er moest iets veranderen. Daarin hebben we hem enorm begeleidt in zowel voeding als beweging. Healthy Sisters als dochters, daar moet je gebruik van maken 😉 Het ging super goed, zijn suikers waren stabiel, zijn zicht verslechterde niet en bovenal hij voelde zich fit.  

Veel mensen hebben eerst een wake-up call nodig, om te weten wat daadwerkelijke de schade is. Ze onderschatten de gevolgen van suikerziekte omdat de ernstige gevolgen vaak niet in het begin optreden. Als je je niet houdt aan je dieet wordt er niet gelijk een teen geamputeerd en je merkt ook niet direct een verslechtering van je zicht op. Dit volgt allemaal vele jaren later, als het (vaak) te laat is. Zeker de eerste generatie ging hiermee anders om.

Het verhaal van suikerziekte en tal van andere chronische ziektes is er een die parallel loopt aan het verhaal waar vele dagelijks mee kampen, namelijk de strijd om de kilo’s. Ga niet alleen aan jouw gezondheid denken als je graag in een bepaalde broek of jurk wil passen of omdat je graag spierballen wilt hebben. Maar denk echt aan je gezondheid. Aan de gevolgen op het moment dat je niet goed voor jouw lichaam zorgt. Ga er niet laconiek mee om.

Healthy bezig zijn is geen mode iets. Het is een serieus en belangrijk onderwerp. Soms lezen en horen we om ons heen dat het allemaal een hype is, dat “healthy” zijn. Vergeet niet, het is jouw lichaam en als het goed is moet je daar nog heel lang mee leven. Natuurlijk mag je af en toe genieten, maar vergeet de basis en balans daarin niet!

Realiseer je, dat gezondheid een heel duurzaam en dierbaar goed is.  Veel mensen zien gezond zijn als vanzelfsprekend, maar het kan anders zijn. Dit hebben wij zelf ook allemaal in de hand. Beweeg, eet gezond en laat jezelf zo op zijn tijd ook eens gaan.

Heftige, verdrietige maar toch ook positieve weken. Mijn vader is de grootste optimist die er is. Door zijn humor en positiviteit sleept hij ons erdoorheen in plaats van andersom.

Healthy Sisters