0

Eten met herinneringen

Bij sommige gerechten heb ik bepaalde gevoelens en fijne herinneringen. Die link ik dan aan momenten of mensen maar vooral aan mijn keuken koningin.

Brood met een omelet.

Vroeger op de basisschool hadden wij continue rooster. Mijn moeder maakte dan altijd mijn trommeltje gereed. Niet alleen mijn trommeltje maar ook dat van mijn vader voor naar zijn werk. Mijn vader was dol op (Turks) brood met omelet erin.  Dit kreeg hij niet dagelijks maar zeker wel 1 a 2 keer per week. Automatisch kreeg ik hetzelfde lunch als mijn lieve vader. Brood met een omelet. Vroeger vond ik het nogal raar tussen mijn leeftijdsgenootjes, die gewoon boterhammen hadden met kaas. Maar wat maakte mijn gele trommeltje mij gelukkig.  Eromheen zat ook nog elastiek om de boel bij elkaar te houden, nu ik het typ moet ik er hardop om lachen.

Tot heden ben ik nog gek op eieren, specifiek omeletten, ik heb daar hele warme gevoelens aan overgehouden. Soms verlang ik weer naar die momenten, dat mijn moeder mijn trommeltje voor school klaarmaakt. Of de weegschaal ook het zo leuk vind, is weer een ander vraag.

Dat geldt hetzelfde voor een vlees tajine. Als mijn moeder deze maakte voor ons gezin alleen, rook het heel anders dan wanneer het voor (hoog) bezoek was.  Het huis rook anders en de vlees proefde zoveel malen lekkerder en malser. Dat is tot op de dag van vandaag niet anders. Waar zou het aan liggen? Ik zoek nog altijd naar het antwoord.

Duizendgaten pannenkoeken

Gringo oftewel de duizendgaten pannenkoeken. Ik zou er haast een weddenschap voor willen afsluiten dat mijn moeder, ze het allerlekkerst maakt van iedereen. Sinds kind ben ik al gek op deze heerlijke pannenkoeken in combinatie met olijfolie.

Gringo1

Ik proef en zie ze weleens bij anderen, maar nergens smaken ze zo zoals mijn mamie ze maakt. Op zondagochtend was dit een van onze verwen ontbijtjes. Iedereen was dan thuis, geen school of werk. Ultieme genot! Oh ja mijn moeder gebruikt het nu als ze me ergens voor wil omkopen, ha!

Aan welke gerecht heb jij fijne en warme herinneringen?