0

Duurzamer eten en leven

Duurzamer leven is een voornemen dat op vele voornemens lijstjes staat in 2019.

Eerlijk gezegd heb ik die ook al een lange tijd hoog op mijn lijstje staan. Duurzaam op elke mogelijk manier. Van samenwerkingen tot voeding. En ook in 2019 zetten we ons als Healthy Sisters graag in voor duurzaamheid.

Zoals jullie wellicht weten eet ik al zeker 1,5 jaar geen vlees en kip meer. In eerste instantie is dat begonnen vanuit een gezondheid overweging maar als ik zie wat het effect op de wereld is door minder vlees en kip te consumeren vind ik dat misschien nog wel belangrijker.

Los van het feit dat ik wel een groot voorstander ben van vis omdat het 1: mega lekker en 2: omdat vis ontzettend gezond voor ons is vind ik het wel belangrijk om te weten waar mijn vis vandaan komt aangezien dat het enige is wat ik eet. En dat ik daadwerkelijk ook echt een gezond visje eet.

Wat is MSC en waar staat het voor?

Het internationale MSC-keurmerk staat voor Marine Stewardship Council. MSC is opgezet om overbevissing tegen te gaan. Visserijen die een MSC certificering hebben voldoen aan de eisen die opgesteld zijn om daadwerkelijk zo’n keurmerk te krijgen. De zee moet van goede kwaliteit zijn en overbevissing is dus ook niet toegestaan.

En dat wij daadwerkelijk een gezond visje op ons bordje krijgen. Het is heel simpel als we overbevissing niet tegen gaan, kunnen we misschien over een aantal jaar niet eens meer vis eten, dat zou zonde zijn. Daarvoor kunnen we ons samen inzetten door te kiezen voor vis met een MSC keurmerk.

Vis met een MSC keurmerk zijn te herkennen aan het blauwe vis logo. Vissen zoals haring (sinds vorig jaar helemaal gek hierop) makreel, zalm, garnalen kun je allemaal in de supermarkt krijgen met keurmerk. Elk supermarkt verkoopt het, dus extra inspanning hoef je niet te doen.

Wil je meer weten over MSC en hoe duurzaam jouw vis is? Neem dan een kijkje op www.msc.org/nl

Ben jij een vis-eter en voor welke vis kies jij?