0

Dezelfde dingen blijven doen en nieuwe resultaten verwachten is volslagen onzin

02-01-2019

De komende maand gaan we met JaNU vooral gedragsveranderingen doorvoeren. Voornemens die op 1 januari worden gemaakt maar niet verder gaan dan 5 januari. Voornemens waar we in 2019 maar nog langer dan 2019 profijt van zullen hebben.

Soms sluipen “slechte” gewoontes erin. Ik zet slechte tussen aanhalingstekens omdat ze misschien niet per definitie slecht zijn maar wel op langer termijn. Deze gewoontes kunnen ook hetgeen zijn die je belemmeren om je doelen te behalen.

Om succesvolle resultaten te halen moet je iets anders gaan doen. Anders dan wat je altijd op 1 januari doet.

Vandaag wil ik je een opdracht geven. De opdracht is om kritisch, maar vooral heel eerlijk naar jezelf te kijken? Om de gedragsverandering door te voeren moeten je eerst in kaart brengen wat jouw ‘’slechte’’ gewoonte is. Als je erover gaat nadenken zal het in eerste instantie lastig zijn omdat deze misschien wel zo diepgeworteld zitten in je dagelijkse levensritme dat ze normaal zijn geworden. Een ‘’slechte’’ gewoonte kan van alles zijn. Maar als het je belemmerd om je doelen te halen dan is het een gewoonte die je moet aanpakken.

Een goede techniek om toe te passen is om in een boekje of op je telefoon, wat jij fijn vindt, bij te houden wat je doet gedurende een aantal dagen. Op gebied van voeding zou het kunnen zijn dat je altijd overal saus bij doet, niet meer voor de smaak maar uit gewoonte. Dit is een simpel voorbeeld maar het kan van alles zijn.

Concreet, ontdek jouw valkuilen. Als deze helder voor je zijn ga voor jezelf na hoe je deze gaat aanpakken. Hoe je deze aanpakt kom ik nog uitgebreid op terug.

Deel jouw valkuil met mij, en ik reageer met een oplossing en/of bespreek dit in een ander blog.

JaNU gaan we ervoor!