0

Deze kruiden mogen niet in jouw keuken ontbreken

Wij zijn thuis opgegroeid met heel veel kruiden. Ik kan me een keuken zonder kruiden ook niet voorstellen. De heerlijke tajine met de verse gezeefde kruiden van mijn moeder. Verse vis met knoflook. De heerlijke munt thee (vroeger met heel veel suiker maar nu gelukkig niet meer). Al deze kruiden geven ons lichaam een enorme boost. Op een hele simpele manier krijg je veel goeds binnen.

Vandaag deel ik graag de voordelen van een aantal favoriete kruiden van ons.

Kurkuma
Is een hele sterke ontstekingsremmer en helpt bij de vetstofwisseling. Deze kruid is praktisch overal goed voor. In een ander blog wil ik hier uitgebreider op ingaan.

Gember
Gember is ook ontstekingsremmend en helpt heel goed tegen misselijkheid. Daarbij heeft het drinken en eten van gember een positief effect voor mensen met diabetici. Mocht je nou last hebben van migraine, voeg gember toe aan je voedingspatroon.

Kaneel
Kaneel behoort ook tot de kruiden die een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Helpt goed tegen menstruatieklachten, misselijkheid en koude voeten. Van kaneel krijg je het al snel warmer. Daarbij maakt kaneel je heel vrolijk!

Knoflook
Knoflook maakt alles goed. Een hele fijne smaakversterker maar toch is nog niet iedereen fan door de scherpe geur. Knoflook versterkt ons immuunsysteem en is goed voor ons hart en bloedvaten.

Salie
Persoonlijk vind ik dat Salie nog niet de aandacht krijgt die het verdient. Salie is voor zoveel goed. Denk hierbij aan ontstekingen en infecties maar ook voor mensen die overmatig zweten helpt Salie erg goed. Zelf heb ik weleens last van aften, en door Salie te gebruiken verdwijnt het heel snel.

Venkel
De venkelknol is van oudheid een belangrijk medicijn. Venkel wordt ook gebruikt als medicijn tegen oogziektes. Ook is het goed voor de spijsvertering.

Dille
Dille bevat magnesium waardoor bloedvaten en spieren ontspannen. Dille is antibacterieel en ook goed voor de mensen die niet goed slapen. Thee van gedroogde dillezaadjes voor het slapengaan kan de nachtrust bevorderen.

Cayennepeper
Cayennepeper vermindert allergieën en zorgt voor een sterk immuunsysteem. Geloof het of niet maar Cayennepeper heeft ook een pijnstillende werking bij hoofdpijn, spierpijn, kiespijn en menstruatiepijn. Ook niet onbelangrijk als je holten vast zitten bij een verkoudheid helpt Cayenne om dit op te lossen.

Zwarte peper
Zwarte peper staat bekend om het bevorderen van de lever en bevat antibiotica, kalium, ijzer, vitamine C en vitamine K. bedenk dat dus goed als je peper strooit over jouw eten.

Munt
Bij het drinken van muntthee denk je vooral wat heerlijk. Maar besef je goed bij het drinken dat munt super goed is omdat deze veel antioxidanten bevat en het voorkomt vele ziektes. Munt helpt ook goed tegen stress.

Dit is een greep van een aantal persoonlijke favorieten. Zoals je leest hebben al deze kruiden een heel positief effect op onze gezondheid. Vrijwel allemaal zijn ze goed voor onze spijsvertering, immuunsysteem en ontstekingen. Probeer vaker kruiden aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen en minder met zout!

Welke soort kruid mag er nooit in jouw keuken ontbreken?