0

“De toekomst lacht je pas toe, als jij jezelf toelacht”

Voor onze vakantie hebben we jullie om persoonlijke verhalen gevraagd die betrekking hebben tot een healthy lifestyle, vandaag het verhaal van Ikram.

Op 12-jarige leeftijd had ik het gewicht van 95 kilo bereikt. Ik was toentertijd helemaal niet bezig met mijn gezondheid. Ik was vooral bezig om mezelf staande te houden als leerling op een basisschool waar ik me absoluut niet thuis voelde. Tevens was ik op zoek naar een manier waarop ik kon omgaan met het verlies van mijn geliefde vader. Na het overlijden van mijn vader stond alles op z’n kop.

In deze periode zei mijn huisarts ‘als je zo doorgaat, bereik je de leeftijd van 30 jaar niet’.  Dit zijn woorden waar ik op dat moment niet bij stil stond. Als kind van 12 jaar ben je vooral bezig met ‘het moment’, vooruit denken en plannen was in ieder geval niet mijn ding. Nu besef ik dat je vele dingen echt zelf in de hand hebt, vooral als het gaat om je eigen gezondheid. Enerzijds dien je een doel te stellen, anderzijds dien je dit doel te beschermen. Het gaat er namelijk niet om dat je voldoet aan de eisen van een ander. Dit betekent dus dat het gaat om jouw doel en niet om die van een ander. Het gaat er om dat je afvalt of aankomt voor jezelf, voor je eigen geluk  en voor je toekomst. Ik zeg altijd ‘de toekomst lacht je pas toe, als jij jezelf toelacht’.

Het afvalproces is voor mij heel moeilijk geweest en dat is het eigenlijk nog steeds. Ik heb in de afgelopen periode wel geleerd dat het echt gaat om het proces en niet zozeer om het ideaalgewicht. Je dient zowel de stappen die je zelfstandig zet als de stappen waar je hulp bij nodig hebt, te waarderen. Ik ben nu een 21-jarige vrouw die in de bloei van haar leven zit. Op vele momenten een onzekere vrouw, maar daar schaam ik me niet voor. De onzekerheid waar ik in mijn kinderjaren mee te maken heb gehad, heeft mij ver gebracht. Onzekerheid wordt vaak omschreven als een belemmerende factor, maar in mijn geval was en is het een motiverende factor.

Onzekerheid stimuleert mij om uitdagingen aan te gaan, vooral als het gaat om het verbeteren van mijn gezondheid. Kortom, onzekerheid motiveert ons, als we het zelf toelaten. Ik heb nog niet MIJN ideale gewicht en leefpatroon bereikt, maar ik ben onderweg. Onderweg met kleine stapjes, maar elke stap is prima. De leeftijd van 30 zal ik, met de wil van Allah, bereiken. Met een gewichtsverlies van 25+ kilo’s, heb ik vertrouwen gekregen in mezelf, in mijn kunnen en in de kracht van elk ander. We kunnen het.

 
Liefs,
Ikram