0

De logica van geluk… hoe werkt ons brein?

Een aantal jaar geleden dacht ik bij alles wat op mijn pad kwam “ik kan het niet”. Ik heb er toen ook een blog over geschreven.

Ik ging daar ook in geloven dat ik dingen niet kon. Ik probeerde ook niets en deed niets waarin ik mezelf uitdaagde en het beste uit mezelf haalde. Dat begon pas te veranderen nadat ik gewicht begon te verliezen en ging hardlopen. Dat waren slechts 2 belangrijke ingrediënten maar het veranderde pas echt toen ik ook mezelf dwong anders te denken. Helaas moet er soms ook iets vreselijks gebeuren voordat je daar heel bewust over gaat nadenken.

Nu jaren later heb ik nog mijn momenten maar heb ik het zoveel beter onder controle. Ik weet dat ik veel kan en dat wanneer ik iets (nieuws) doe het altijd goed uitpakt en mij heel veel voldoening geeft. Maar dat stomme brein kan mij, en ik denk dat veel mensen dat zullen herkennen, heel erg in de weg zitten.

Een heel recent voorbeeld is het skiën. Ik kan niet skiën, dat heb ik nooit gedaan maar ik wilde het wel heel graag uitproberen. Ondanks dat ik het best eng vond deed ik het toch. Ik kreeg ski les, ik ging zelfs een skilift in met mega hoogtevrees maar ik deed het wel. Achteraf voelde dat zo onwijs goed. Dit alles heeft te maken met hoe jou eigen denkwijze is.

Momenteel ben ik aan het lezen in het boek ‘’De logica van geluk’’ waarin Mo Gawdat uitlegt hoe wij zelf ons brein kunnen sturen. Dat je gelukkig kunt zijn met alle beproevingen die wij dagelijks krijgen. Ik ben nog niet eens op de helft van het boek en ik haal er al zoveel uit. Hij vertelt hierin vooral hoe wij onszelf dingen aanleren. Wij praten ons zelf dingen aan, dat stemmetje in ons hoofd waarin ik zelf vaak in gevecht mee ben. In het boek zegt hij heel simpel ‘’Dat stemmetje in je hoofd dat ben jij niet’’ en wanneer je dat beseft, je leven voorgoed verandert. Dat is zo waar. Dat is het stemmetje wat mij ook altijd influisterde dat ik dingen niet kon of ergens niet goed genoeg voor was.

Wij zijn dat stemmetje niet en helemaal niet onze gedachten. Dat stemmetje is wat mij jaren heeft belemmerd om dingen niet te doen of zaken anders aan te passen. Om het weer te betrekken op het afvallen. De grootste reden waarom dat nooit lukte is omdat ik bij voorbaat al dacht dat lukt mij niet. Uiteindelijk is dat wel gelukt en zijn er alleen maar mooie dingen ontstaan. Dat wil niet zeggen dat ik dat stemmetje nooit meer hoor, maar dat stemmetje staat nu op een bijna geen volume meer.

“Een diep geluk betekent in harmonie zijn met het leven zoals het werkelijk is”

Deze quote hierboven is een van de zoveel mooie quotes.  Zijn boek is echt een mega aanrader en het zal bij velen echt een eyeopener zijn. De boek is niet voor niets een bestseller.

[ads2]