0

De grote fout die moeders maken!

In eerste instantie begon ik alléén met het gezonde levensstijl. Voor het gezin bleef ik koken zoals ik dat altijd deed, voor mezelf maakte ik iets gezonds. Volkorenpasta voor mij, witte pasta voor de rest. Ik dronk groene smoothies, zij sap uit pak. Najima wees me erop hoe achterlijk ik bezig was. “Wat maak jij het jezelf onnodig moeilijk zeg,” zei ze. “Waarom maak je niet hetzelfde voor het hele gezin? Iedereen eet maar gewoon mee.” Ik hoefde niet meer dubbel te koken en maakte het daarmee een stuk makkelijker.

Het is denk ik een grote fout die moeders maken als ze gezonder willen eten: dit is voor mama en dit is voor de kinderen. Je ziet het dan meer als iets tijdelijks, als een dieet, maar het
zou een gezonde levensstijl moeten zijn voor het hele gezin. Negatieve reacties aan tafel kwamen niet. Ik heb niet overlegd dat we anders zouden gaan eten. Ik zette gewoon gezondere
versies op tafel van wat ik altijd al maakte. In plaats van witte pasta volkoren of spelt. Ik maakte dressing voortaan zelf, terwijl ik het daarvoor uit pakjes deed. Daardoor werd het eten alleen maar lekkerder, we gingen er met z’n allen op vooruit. Dit wil overigens niet zeggen dat we nooit iets bestellen of nooit patat halen. Mijn kinderen zijn allerminst zielig! Ze eten hartstikke lekker en als we een keer cheaten is het feest. Ali moest wel even wennen. Toen hij voor het eerst een groene smoothie zag, zei hij: “Ah please, dit meen je toch niet?” Nu vindt ook hij het heerlijk.

Ondertussen is deze manier van eten en drinken bij ons thuis net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen en slapen. Iedereen is dol op smoothies en bananenbrood. Mijn dames zijn zelfs veranderd in echte gezondheidsgoeroes! Ze kiezen eerder voor een goedgevulde salade dan voor een frietje en als ik “gewone” pannenkoeken op tafel zet, pakt Noor uit zichzelf een volkoren boterham. ’s Avonds moeten ze met de pot mee-eten. Ik ga geen vijf verschillende maaltijden maken. Als ze iets echt niet lekker vinden laat ik het. Zelf hou ik bijvoorbeeld niet van witte sausjes, zoals champignonsaus. Ik zou ze daarom nooit iets opdringen.

Vaak maken we samen recepten. Als je Noor vraagt wat er in een bananenpannenkoek zit, kan ze dat klakkeloos opnoemen. Sarah is ook een echte keukenprinses. Ze staat regelmatig te kokkerellen en maakt dan gezonde cakes of muffins die ze dan weer meeneemt naar school. Uit zichzelf drinkt ze daar ook altijd water. De thee die hier altijd klaarstaat drinken we zonder suiker. Ze weten niet beter en dus is het niet eens een optie. Ik doe niet specifiek mijn best ze dat aan te leren, integendeel. Door het als vanzelfsprekend en nonchalant te presenteren vinden ze het normaal. Je zet die pot thee en ze drinken het wel op. Iets verbieden doe ik bewust niet.

Sarah is gek op drop en chocola en ze heeft af en toe een zak op haar kamer wanneer ze huiswerk maakt. Die krijgt ze niet elke dag, maar ik doe er ook niet zo streng over. Vooral op woensdagmiddag en vrijdagmiddag als de twee jongste eerder vrij zijn, doen we vaak iets leuks en daar hoort wat lekkers bij. Ik wil niet dat ze later helemaal losgaan,omdat ze vroeger nooit Snickers of pannenkoeken mochten.

Het gaat erom een goede basis leggen waar ze de rest van hun leven iets aan hebben.

Veel liefs,
Rachida en Kids