0

Dankbaarheid en positiviteit!

Terwijl ik naar mijn scherm kijk, zit ik te bedenken waar ik heen wil met mijn blog van vandaag. Dankbaarheid of positiviteit. En nu denk ik, waarom niet allebei. Zijn deze 2 niet onlosmakelijk elkaar verbonden? Ik vind van wel. Want een gezonde mindset is net zo belangrijk in een healthy leven. 

Wanneer je positief in het leven staat, ben je sneller dankbaar. Althans dat ervaar ik zo. Dat je positief bent wil niet altijd zeggen dat je geen negativiteit ervaart. Maar dat je er wel voor kiest om met ander ogen (misschien wel roze bril?) naar problemen te kijken.  Sommige mensen zijn van nature positief ingesteld (Rachida is daar een van)  en sommige leren het zichzelf aan. Ik moet eerlijk bekennen, ik behoor tot het laatste. Ik heb het mezelf echt moeten aanleren,  ik train mezelf erop. Klinkt vaag en gek, maar het werkt echt voor mij. En nu lijkt het ook alsof ik heel negatief was, nee dat is ook niet zo. 

positiviteit02

Maar ik kon wel bij negativiteit of problemen heel gemakkelijk doemdenken en meteen uitgaan van het ergste. Zeg nou eerlijk, wie wordt er gelukkig van om alles in negatieve daglicht te zien? Niemand toch? Ik dus ook niet. Belangrijk is wel dat je voor jezelf nagaat waar die negativiteit in zit.

Werk, vriendschappen, en noem ‘t maar op. Ik ben toen heel kritisch gaan kijken waar het bij mij in zat. Van mijn toenmalige baan (en werkgever) werd ik echt ziek. Daar ben ik ook direct mee gekapt. En niet alleen dat, ook sociale contacten heb ik teruggedrongen naar een handjevol dierbare mensen. Waar ik vroeger het heel belangrijk vond om een groot sociale kring te hebben, ben ik daar nu wel van teruggekomen. Sommige mensen vreten onbewust zoveel negatieve energie van je, dat je er zelf negatief van wordt. Ik kies er nu voor om alleen positief te zijn, en daar horen positieve mensen bij.

positiviteit03

Uiteraard mag je zeuren, klagen en mopperen, de kunst is wel om daar na een paar minuten mee te stoppen en daar vooral niet in te blijven hangen. Het zou erg onnatuurlijk zijn als je dat ook niet meer deed. Maar wel heel snel doorgaan. Rachida en ik doen het ook bij elkaar. Soms mogen we even klagen en zeuren bij elkaar en al snel roepen we elkaar tot de orde van de dag. Als jij positief bent, werkt het ook aanstekelijk. De mensen om je heen zullen ook positiever naar jou toe zijn.

Weleens gehoord van ‘’ alles wat je aandacht geeft, dat groeit’’ en zo werkt het ook met positiviteit en negativiteit. Waar je blik op blijft gefocust, dat krijg je ook terug. Focus je op het positieve, op hetgeen waar je happy van wordt, en daar wordt je weer heel dankbaar voor. Het is een visuele cirkel. Positief ingesteld = gelukkig voelen = dankbaar zijn. Ook in moeilijke situaties, heb ik ervaren dat als ik positief bleef, het ook positief werd. Dit is nu eenmaal het leven, soms krijg je tegenslagen.

Vroeger kon zo’n tegenslag mij in disbalans brengen, door mezelf daarin te trainen, raak ik nog weleens in disbalans. Maar blijft het enkel bij een wankeling maar val er niet bij neer.

Het leven is te mooi, te kort om er niet het allerbeste uit te halen. Leef, geef, geniet en laat alle negativiteit gaan!

[ads1]