0

Als kind te dik

Omdat het de week van de gezonde jeugd is en wij ambassadeur zijn van Jongeren op Gezond gewicht vind ik het belangrijk om mijn verhaal in een (beknopte) versie te delen.

Zolang ik me kan herinneren ben ik in strijd tegen de kilo’s en bezig met voeding.

In groep vijf ging ik net zoals de meeste van mijn klasgenootjes op controle bij de GGD. Ze vertelden mij dat ik overgewicht had. Ik was nog geen 1.50 meter en woog al bijna 70 kg. Nu ik het zo typ schrik ik er weer van. Op dat moment is er verder geen aandacht aan geschonken en ging het leven weer door. Je moet je voorstellen dat wij een moeder hebben die de lekkerste dingen maakt en ons nooit een verbod op eten gelegd heeft. Eten is liefde. Eten is eigenlijk alles. Zeker in de Marokkaanse cultuur valt of staat alles met goed eten. En goed eten kreeg ik zeker thuis. Mijn extra kilos zijn echt liefdes kilo’s van mijn moeder.

Goed, inmiddels ging ik naar het voorgezet onderwijs, waar toen spijkerbroeken van het merk Diesel erg in waren. Ook ik had zo’n broek althans Rachida had zo’n broek. Dus automatisch ik ook. Ondanks dat we 6 jaar schelen paste haar broek mij, hij knelde zelfs. Ik had onze dieseltje dus weer eens stiekem aan. Alleen nu ging het compleet fout.

Toen ik terug fietste naar huis, is mijn broek gescheurd op de fiets. Dat betekende oorlog. Beter gezegd; ik verklaarde mezelf de oorlog. Vanaf dat moment ging de knop compleet om. Ik ging lijnen, en hoe! Ik viel in 2 maanden tijd 13kg af. Gezond? Nee zeker niet! Want ik at heel weinig en toen ik weer “normaal” ging eten kwam alles 3 keer zoveel weer aan. Zo ging het jaren door lijnen, crashen en niet voldoende bewegen. Dit zijn een van de gebeurtenissen die me altijd bij blijven en zo zijn er nog een aantal. Je bent niet altijd happy als je als jonge kind teveel gewicht meedraagt.

Hoe ouder je wordt hoe wijzer en meer je leert. Ik hou van eten. Eten staat voor mij gelijk aan gezelligheid. Maar op een gegeven moment ben je niet meer gelukkig met je lichaam en de consequenties daarvan. Toen ging voor mij definitief de knop om. Ik ging sporten, gezond eten, echt gezond eten en mocht van mezelf 1 dag per week met mate cheaten. Ik denk dat ik van de hele supermarkt wel weet hoeveel calorieën en suikers er in producten zit. Boodschappen doen is bij mij een jaren plan. Maar he, ik weet nu wel wat ik naar binnen werk.

Diëten? nooit meer! Het moet een way of life worden.

Ben jij als kind ook te zwaar geweest of heb jij een kind die te zwaar is? Wij horen ook graag jullie verhalen.